keskiviikko 29. syyskuuta 2010

25

Avaruus Disko Taika Teatterin 25. lähetys kuullaan perjantaina 1.10 klo 18.
Ohjelma lähetetään Sampo Apajalahden & Aleksander Lepän ''Maalauksia ja piirustuksia'' -taidenäyttelyn avajaisista Turun B-Galleriasta.



Sampo Apajalahti (synt. 1980) ja Aleksander Leppä (synt.1984) ovat Helsinkiläisiä kuvataiteilijoita, jotka nyt tekevät ensiesiintymisensä Turussa. Nuoria taiteilijoita yhdistää paitsi maalaus tekniikkana, myös yhteinen opiskeluaika Pekka Halosen akatemiassa Tuusulassa.

Näyttelyssä ei ole tietoisesti rakennettua yhteistä teemaa, vaan taiteilijat ovat työstäneet omaa materiaaliaan tahoillaan. Näin ollen kahden tekijän erilaisten teosten välinen vuoropuhelu näyttelytilanteessa tulee olemaan yllätys.



Sampo Apajalahti:


”Olen viime aikoina pohdiskellut erilaisia maalaamisen prosesseja, sekä erilaisia tapoja lähestyä aihetta tai aiheettomuutta. Nyt esillä olevat teokseni ovat eräänlaisen kokeilun tuloksia: Olen halunnut katsoa mitä tapahtuu, kun maalauksen lähtökohdaksi antaa pelkistetyn ja tavallaan kliseisenkin maisema-aiheen. Tuloksena on syntynyt maisemallisia abstraktioita, joissa itse maalaustapahtuma ja intuitiivinen maaliaineella ilmaiseminen ovat nousseet varsinaista kuva-aihetta tärkeämmiksi. Maalaukset on toteutettu akryylimaalilla, joka nopean kuivumisaikansa ansiosta mahdollistaa nopean ja spontaanin työskentelyn.

Opiskelen kuvataideakatemiassa 2. vuosikurssilla, ja olen ottanut opintojeni tärkeäksi osaksi mahdollisimman monien erilaisten näkökulmien, käsialojen ja tekniikoiden sisäistämisen tulevaa taiteilijanuraani varten. Nyt löytyneen intuitiiviseen maalinlevittelyyn perustuvan metodin aion toistaiseksi jättää henkiseen työkalupakkiini lojumaan, josta sen voi tarvittaessa ottaa esiin.”




Aleksander Leppä:


”Näyttelyn idea alkoi muotoutumaan viime vuoden syksyllä valmistellessani matkaa Kaukoitään. Matkalla ollessani havaitsin itselleni uusia muotoja, symboleja ja geometriaa, joka tarttui mukaan tauluihini. Liikkeellä olo, lämpötilan vaihtelut, fyysiset muutokset, erilaiset tilanteet ihmisten kanssa, sekä idän vanha perinnekulttuuri innostivat minua maalaamaan kokemuksiani kankaalle. Matkani jälkeen ovat tauluissani toistuneet pyöreät muodot ja symbolit sekä geometrisyys vieläkin voimakkaammin.

Taulujeni kantava teema on siis jatkuva liike. Jotkut asiat ovat tauluissani itsestäänselvyyksiä ; ihmiset, luonto, ja eläimet. Haluan kuitenkin antaa katsojalle vapauden käyttää omaa mielikuvitustaan ja jatkaa taulujeni tarinaa katsojan omaan ajatusmaailmaan. Käytän erilaisia pintoja ja tekniikoita korostaakseni tätä katsojan vapautta. Tästä syntyy siis kuvieni kantava teema, liike alkaa minusta ja loppuu katsojan ajatuksiin, aaltoilu ja pyöreät muodot sulkeutuvat.

Lähtökohtana taiteelleni on ollut halu käyttää erilaisia materiaaleja ja yhdistellä niitä ennakkoluulottomasti. Käytän tauluissani sattumanvaraisesti löydettyjä alustoja; vaneria, kangasta, puupintoja, ja paperia. Haluan työstää pinnat välillä rajullakin otteella loppuun asti hiotuksi kokonaisuudeksi ja sille vastapainona taas jotkut töistäni ovat kevyempiä ja ilmavampia kokonaisuuksia. Käytän värejä ja maaleja sekatekniikoin, etsiessäni uutta ilmaisutapaa ja oikeaa tunnelmaa.

Kuvamaailmani on hilseilevää, räiskyvää, värien abstraktia ilotulitusta sopivassa suhteessa esittävään taiteeseen.”





Viritä itsesi Radio Hearin taajuudelle (www.hear.fi) perjantaina 1.10 klo 18, ja ole avajaisten hengessä mukana Avaruus Disko Taika Teatteri -näköradion avulla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti